logo

•• Označovanie hydinového mäsa ••

Podľa platnej legislatívy sa za čerstvú hydinu alebo hydinové mäso považuje mäso, ktoré nebolo tepelne opracované, ale je uchovávané v chladenom alebo zmrazenom stave, vrátane mäsa baleného vákuovo alebo v ochrannej atmosfére.

Hydina sa uvádza do obehu vcelku alebo delená, balená i nebalená. Nedelené jatočne opracované telo hydiny sa uvádza do obehu pitvané bez hlavy a behákov (trieda kvality i A alebo B). Musí byť bez zárezov, krvných podliatin, otlakov, odrenín, pomliaždenín a zbytočných vpichov. Môže mať zvyšky pľúc, výnimočne zvyšky vlasového peria. Kurence a vodná hydina môžu mať
na prsiach, stehnách, krku, zadných častiach tela a krídlach malá pierka a zvyšky pier. 

Balená hydina a delené hydinové mäso, pokiaľ nie je zmrazené, sa označujú dátumom  spotreby. Zmrazené sa označujú dátumom minimálnej trvanlivosti. Okrem všeobecne platných požiadaviek na označovanie potravín a požiadaviek na označovanie mäsa sa u hydiny uvádza aj živočíšny druh a skutočnosť, či je delené mäso bez kože alebo kostí.

Hydinové mäso smie v zmysle platnej legislatívy obsahovať len limitované množstvo absorbovanej vody – technicky nevyhnutné množstvo. Veľmi často sa však stretávame s prípadmi, kedy hydinové mäso má v zložení až 30 % podiel vody a prídavných látok a v názve výrobku sa objavujú prívlastky ako „šťavnaté“, „krehké“, „krehčené“.  Do týchto výrobkov výrobca úmyselne pridáva vstrekovaním ihlovými injektormi
vodu vo forme špeciálnych vodných roztokov kuchynskej soli, prídavných látok, cukrov, prípadne korenín. Takéto výrobky sa na trh uvádzajú väčšinou hlbokozmrazené ale aj chladené. Jednoznačne platí, že zmyslom tejto úpravy je zníženie výrobných nákladov, pretože voda je lacnejšia ako samotné hydinové mäso.    

Je veľmi ľahké pomýliť si tieto dva výrazne kvalitatívne odlišné výrobky. Ak sa nechcete pomýliť a kúpiť si hydinové mäso bez pridanej vody, je nevyhnutné čítať informácie uvedené na obale potraviny.

Hydinové mäso s pridanými vodnými roztokmi aditívnych látok, prísad a iných zložiek musí byť označené:

  • opisným názvom: „ prípravok z hydinového mäsa“ alebo „ mäsový prípravok z hydinového mäsa“ musí mať:
  • v názve potraviny alebo v jeho blízkosti aj konkrétny údaj o osobitnej úprave mäsa nastreknutím vodného roztoku soli, prídavných látok a prísad.
  • v označení zoznam zložiek a pre spotrebiteľa, ktorý číta etikety znamená jediné, že to nie je „čisté“, „skutočné“ hydinové mäso
  • % označenie množstva zložky, ktorej názov sa použil v názve potraviny tzn. kuracích alebo morčacích pŕs, do ktorých sa pridali vodné roztoky;
  • v zozname zložiek uvedenú prítomnosť pridanej vody a máva pod označením kategórie „stabilizátor“ kódmi E 450, E 451 a E 452 označené pridané difosforečnany, polyfosforečnany, ktorých hlavnou funkciou je viazať v hydinovom mäsovom prípravku pridanú vodu.


Zdroj:
Štátna veterinárna a potravinová správa SR
Informační centrum bezpečnosti potravín CZ
 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...