•• Označovanie hydinového mäsa ••
Podľa platnej legislatívy sa za čerstvú hydinu alebo hydinové mäso považuje mäso, ktoré nebolo tepelne opracované, ale je uchovávané v chladenom alebo zmrazenom stave, vrátane mäsa baleného vákuovo alebo v ochrannej atmosfére.
Hydina sa uvádza do obehu vcelku alebo delená, balená i nebalená. Nedelené jatočne opracované telo hydiny sa uvádza do obehu pitvané bez hlavy a behákov (trieda kvality i A alebo B). Musí byť bez zárezov, krvných podliatin, otlakov, odrenín, pomliaždenín a zbytočných vpichov. Môže mať zvyšky pľúc, výnimočne zvyšky vlasového peria. Kurence a vodná hydina môžu mať
na prsiach, stehnách, krku, zadných častiach tela a krídlach malá pierka a zvyšky pier.
Balená hydina a delené hydinové mäso, pokiaľ nie je zmrazené, sa označujú dátumom spotreby. Zmrazené sa označujú dátumom minimálnej trvanlivosti. Okrem všeobecne platných požiadaviek na označovanie potravín a požiadaviek na označovanie mäsa sa u hydiny uvádza aj živočíšny druh a skutočnosť, či je delené mäso bez kože alebo kostí.
Hydinové mäso smie v zmysle platnej legislatívy obsahovať len limitované množstvo absorbovanej vody – technicky nevyhnutné množstvo. Veľmi často sa však stretávame s prípadmi, kedy hydinové mäso má v zložení až 30 % podiel vody a prídavných látok a v názve výrobku sa objavujú prívlastky ako „šťavnaté“, „krehké“, „krehčené“. Do týchto výrobkov výrobca úmyselne pridáva vstrekovaním ihlovými injektormi
vodu vo forme špeciálnych vodných roztokov kuchynskej soli, prídavných látok, cukrov, prípadne korenín. Takéto výrobky sa na trh uvádzajú väčšinou hlbokozmrazené ale aj chladené. Jednoznačne platí, že zmyslom tejto úpravy je zníženie výrobných nákladov, pretože voda je lacnejšia ako samotné hydinové mäso.
Je veľmi ľahké pomýliť si tieto dva výrazne kvalitatívne odlišné výrobky. Ak sa nechcete pomýliť a kúpiť si hydinové mäso bez pridanej vody, je nevyhnutné čítať informácie uvedené na obale potraviny.
Hydinové mäso s pridanými vodnými roztokmi aditívnych látok, prísad a iných zložiek musí byť označené:
Zdroj:
Štátna veterinárna a potravinová správa SR
Informační centrum bezpečnosti potravín CZ